03 de gener 2014

Mas s’avança a Margallo en l’ofensiva exterior


naciodigitl.cat

Mas envia una carta als presidents europeus en defensa de la consulta

El Govern també ha enviat un memoràndum als responsables d'Exteriors de 45 països del món

| Actualitzat el 02/01/2014 a les 16:10h

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta i un informe al president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i als primers ministres dels Estats de la UE que defensa la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació. Segons ha informat el Govern en un comunicat, la missiva es va enviar el 20 de desembre i també s'ha enviat als presidents europeus i, d'altra banda, s'ha enviat un informe sobre les demandes catalanes als ministres d'Exteriors de 45 Estats.
 
La iniciativa s'emmarca dins d'un conjunt d'actuacions que pretén fer el Govern per tal d'internacionalitzar el debat sobiranista català, que ha inclòs diverses entrevistes en mitjans internacionals al president de la Generalitat, com la que divendres passat va publicar el diari italià 'La Repubblica'.
 
En la missiva als primers ministres, Mas assegura que vol informar personalment als dirigents europeus sobre com evoluciona el debat sobiranista català, després de tancar-se el 12 de desembre un acord entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sobre la data i la pregunta d'una consulta d'autodeterminació el 9 de novembre.
 
També dóna a conèixer la redacció de la pregunta consensuada i afirma que l'acord arriba després que, en les últimes eleccions autonòmiques, una majoria dels votants es van inclinar per votar partits que donen suport a la consulta, demanda que la ciutadania ha expressat "repetidament" mitjançant diverses mobilitzacions.
 
"Confio que puc comptar amb vostè"
 
"Confio que puc comptar amb vostè per tirar endavant aquest procés pacífic, democràtic i transparent", assegura Mas, que diu que, contràriament al que diu el Govern espanyol, hi ha vies legals i constitucionals que emparen la celebració de la consulta. "Busquem diàleg i acord amb el Govern d'Espanya sobre el futur del nostre país", detalla a la carta, que ressalta que el 65% de diputats al Parlament donen suport a la consulta.
 
El memoràndum que s'ha enviat als ministres d'Exteriors dóna a conèixer la redacció de la pregunta que s'ha consensuat i afirma que segons els sondejos, "més del 82%" de la població catalana és favorable a la convocatòria de la consulta.
 
També recorda la "força del sentiment popular" a favor de la secessió que es va expressar a la Via Catalana de la passada Diada, on es va xifrar una participació d'un milió i mig de ciutadans, i compara aquesta mobilització amb les que es van fer en els tres països bàltics al 1989 per aconseguir la seva independència al 1990. A més, aprecia que "no hi ha raons" per rebutjar la convocatòria d'una consulta i diagnostica que la voluntat dels catalans és continuar formant part de la UE i de l'eurozona.
 
El document conclou que "no és veritat" que la independència de Catalunya comporti la seva expulsió immediata de la comunitat, i recorda que aquesta qüestió no la preveu específicament cap tractat. Destaca el caràcter europeu de Catalunya, el paper que pot jugar com a actor al mediterrània, que seria la setena economia europea i un "contribuent net" als pressupostos comunitaris.

 .......................

directe.cat

Mas s’avança a Margallo en l’ofensiva exterior

Democràcia davant l’immobilisme que pregona l’estat espanyol, és el que tenen damunt la taula les principals cancelleries del món a dia d'avui.


El passat 20 de desembre el president Mas es va adreçar per carta als primers ministres dels països de la unió europea, per tal d'informar-los personalment dels “importants esdeveniments" que es viuen a Catalunya, i fer-los partícips de l’ampli suport polític i popular que hi ha a Catalunya per celebrar una consulta sobre el seu futur. Mas deixa clar en l'escrit que la celebració de la consulta és una qüestió de voluntat política i que no existeixen impediments legals, malgrat algunes veus en sentit contrari. El president també ha enviat un memoràndum a 45 països del món informant-los sobre la data de la consulta i els arguments polítics que l’avalen, que contrasta amb l'informe que el ministre Margallo va enviar nou dies més tard a 129 ambaixades, en un intent a la desesperada de contrarestar un dret universal: el dret a votar.


"Hi ha una sèrie d’opcions legals i constitucionals que permeten que aquesta consulta tingui lloc a Catalunya"
 
Mas i aclareix que el govern de la generalitat "ha identificat cinc d’aquestes vies", que ha fet arribar a Madrid perquè "busquem el diàleg i l’acord amb el govern d’Espanya sobre el futur del nostre país”. El president Mas expressa també la seva confiança en els receptors de la carta "per fomentar aquest procés pacífic, democràtic, transparent i europeu, amb el qual la majoria del poble català està plenament compromès”.

Mas necessita 2 pàgines per defensar el dret a decidir dels catalans, Margallo 210 per dir no a la democràcia

El memoràndum, elaborat per la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, deixa clar que la celebració de la consulta "és una qüestió política i no de legalitat”, perquè no hi ha cap llei espanyola ni catalana que ho prohibeixi. “tot el que es necessita és voluntat política”, s'assegura en l'escrit.

Denuncia els intents de funcionaris espanyols per soscavar l’autoritat política del president Mas

El text fa paleses també les discrepàncies entre els Governs català i espanyol per aquest tema. Així, se subratlla la voluntat de diàleg de la Generalitat que contrasta amb la postura dels líders polítics de Madrid, que fins ara "no s’han compromès amb la realitat de Catalunya", i , també, els "intents de funcionaris espanyols per soscavar l’autoritat política del president”.

Espanya té un gran interès que Catalunya formi part de la UE

En referència a les declaracions sobre una possible sortida Catalunya de la Unió Europea en cas que assoleixi la independència, el Govern assegura que estan fetes "amb l’objectiu d’espantar els votants que donen suport a la independència”. En el document s'afirma que no hi ha precedents a Europa del fet que una part s'independitzi i, per tant, que "és fals assegurar que Catalunya deixarà de ser-ne membre”. “fins i tot Espanya té un gran interès que Catalunya formi part de la UE”, s'assegura en l'escrit.

En aquest sentit, el document afegeix que "els catalans volen seguir formant part de la UE i de la zona euro" , i que , en tot cas, "la continuïtat de Catalunya dins la UE seria una decisió política en mans dels governs dels estats membres”.

Aquest memoràndum ha estat enviat a 45 països del món, concretament als seus ministres d'Exteriors; personal responsable del seguiment dels afers amb Espanya i el sud d'Europa; ambaixadors a Madrid i cònsols generals.

  .......................




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada