07 de setembre 2014

La Catalunya assimilada

publicat a naciodigital.cat

La Catalunya assimilada

| Actualitzat el 06/09/2014 a les 23:59h
 

A Nació Digital hem explicat a bastament la història d'Henri Pajau, un soldat nord-català mort al front durant la Primera Guerra Mundial. Divendres es va escriure l'últim episodi d'un relat que, més enllà del trauma irrecuperable d'uns alts índex de mortaldat, va suposar un sotrac col·lectiu en una societat que d'aleshores ençà ha vist com la seva catalanitat -entesa des dels paràmetres de la Catalunya Sud- ha minvat fins a esdevenir purament folklòrica.
 
És des d'aquesta explicació que s'entén i fins i tot il·lusiona que una missa en francès es pugui cloure amb el cant del 'Virolai', o que una làpida pugui dur un escrit en català, però en aquest cas pot passar que l'arbre no ens deixi veure el desert, perquè tot i petits símptomes de recuperació, sovint més visuals que profunds, per als catalans del sud Catalunya Nord continua tenint el dubtós merit d'esdevenir l'exemple diari del que pot ser una Catalunya assimilada, desposseïda de la seva personalitat, reduïda a una simple curiositat regional.
 
És en aquesta tessitura que cal replantejar-se aquesta equivocada admiració cap allò que representa França i en especial en un moment que els nostres governants es plantegen ingressar en una francofonia especialista a imposar la seva llengua sobre les altres. Històricament França no ha estat millor que Espanya per a Catalunya, fet que no vol dir ni de bon tros, que Espanya hagi estat l'opció més òptima. Si de cas, d'Espanya cal agrair la seva profunda ineficàcia a l'hora de dur a terme el seu intent d'assimilació i recordar que, malgrat tot, se'n surten, perquè a tots aquells catalans -del sud- decebuts pel fet que a Perpinyà no s'escolti ni una paraula de català només cal recomanar-los un passeig pel centre d'Alacant. S'adonaran que no hi ha cap diferència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada