22 d’agost 2014

La crisi canària. Per què ens interessa?

vilaweb.cat

Vicent Partal

22.08.2014

La crisi canària. Per què ens interessa?


 
El govern de les Canàries ha entrat en un conflicte seriós amb el govern espanyol. L'anunci de prospeccions petrolieres a la costa, prop de les illes, ha posat en peu de guerra una bona part de la població. El govern canari ha amenaçat, fins i tot, de trencar les relacions amb Espanya i ha anunciat que convocarà un referèndum sobre aquestes prospeccions. El parlament es reunirà al setembre i la idea és de fer-lo al novembre. Coincidirà, doncs, amb la consulta del 9-N.

Per a fer aquest referèndum, el govern canari també haurà de demanar permís al govern espanyol. Això ha fet que alguns es preocupen pensant que Rajoy pot permetre'l. Autoritzar el referèndum de les Canàries i prohibir el de Catalunya reforçaria la tesi que el problema és el tema, no la via.

Però el problema no és tan senzill. Es podria llegir al revés, convertint el no en la imposició política que és. I, en tot cas, el referèndum canari és un gran problema per a l'estat espanyol. Per al PP, perquè l'impulsor de les prospeccions és el dirigent canari del seu partit i ministre a Madrid. Però, per a l'estat en general, també, perquè la zona és explosiva. Les Canàries encara es consideren oficialment una colònia a l'OUA, el Marroc també ha començat a fer extraccions a la zona, la frontera entre el Marroc i Espanya --la marítima-- no s'ha definit de manera oficial i el problema del Sàhara surt per tot arreu.

Si els nacionalistes canaris --i el president Rivero és un home pròxim a Artur Mas-- aprofiten aquesta crisi per a obrir una escletxa a l'estat, això crec que només ens pot afavorir. Perquè Espanya no podrà aguantar dues crisis simultànies i perquè, si això passa, l'opinió internacional encara s'haurà de demanar més si el problema no és, en realitat, Madrid. Vull dir les famílies que manen a Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada