08 d’abril 2014

08 D'ABRIL A MADRID

directe.cat

Treballem, treballem, que el PIB regalarem


Joan Herrera, Jordi Turull i Marta Rovira, els tres diputats que demà defensaran la democràcia al Congreso (Foto: ARA)
Joan Herrera, Jordi Turull i Marta Rovira, els tres diputats que demà defensaran la democràcia al Congreso (Foto: ARA)


Sense cap opció a malentesos, el president del govern espanyol responia així al que esperava de l’encaix de Catalunya dins l’Estat espanyol a un dia del gran debat al Congreso en què es demanarà el traspàs de competències per a convocar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya: “els catalans son gent que inverteixen, que emprenen i que aporten al PIB espanyol.
Ja poden anar fent discursos sobre la solidaritat, els llaços de sang, el camí que hem construït junts, la UE, la democràcia... l’únic que interessa ben en el fons és allò que generen els catalans: els diners. És sabut que Catalunya és la gallina dels ous d’or i és per això que no hi haurà demà cap autorització per a convocar el referèndum, i més si la opció independentista per encriptada que estigui segueix arribant al 50,1%. Aquesta és la realitat que els tres diputats designats per Parlament català es trobaran demà a les quatre de la tarda quan s’iniciï el debat a la cambra baixa espanyola.
Mariano Rajoy diu que defensarà que el que no pot pretendre el president Mas ni el Parlament de Catalunya és presentar un “contracte d’adhesió” a una proposta sense abans haver-la dialogat amb Madrid. Però aquí l’ordre dels factors sí que altera el producte. Catalunya ha allargat la mà diverses vegades durant els darrers dos anys, i la resposta de Madrid ha estat el menyspreu, la supremacia i el Tribunal Constitucional. Ara ja no hi ha excusa, i menys aquesta.
A Madrid ja no els queda res més que intentar desviar el focus d'atenció cap a la no presència d'Artur Mas o l'insult, però la proposta de Catalunya es farà igualment i davant l'atenta mirada dels mitjans internacionals. Avui dilluns mentre Rosa Díez ens comparava amb els nazis per enèsima vegada i amb Le Pen, Ciutadans deia que “votar no és sinònim de democràcia”. Aquests son els talents emergents de la política d’aquest trist Estat. En realitat no poden parar un procés que ja se’ls ha escapat de les mans. L’oferta econòmica que pugui fer el govern espanyol, tal i com també ha suggerit el president Rajoy ja no convencerà a uns diputats que arriben per primer cop ben units al Congreso. “Qualsevol proposta que vulgui fer Espanya ha de passar pel dret a decidir” diuen Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera.
Aquest és el mínim comú denominador al qual l’Estat no vol jugar. La bola se’ls ha anat fent massa grossa ja que confiaven en la tremolor de cames habitual de CiU i en la traveta de Duran, però el president, ERC, ICV i la CUP empenyats per milions de catalans han seguit endavant amb fermesa davant l’embat nacional. Demà Espanya donarà el darrer “no”, demà passat Catalunya marxarà cap a la victòria.

Bona sort!
 ..........................................


Ara.cat

Tres mans esteses per rebre el no de Madrid

Cita històrica al Congrés. Tres diputats del Parlament hi defensaran el 9-N. Toparan, però, amb un no molt majoritari

El 2 de novembre del 2005, Artur Mas, Manuela de Madre i Josep-Lluís Carod-Rovira pujaven a la tribuna d’oradors del Congrés per defensar, en nom del Parlament, el projecte de nou Estatut. Aquella fotografia unitària a Madrid al voltant d’un repte de país -en l’etapa que CiU feia d’oposició al tripartit- va acabar esberlada passats uns mesos, després d’un extenuant procés negociador amb el govern Zapatero, en què cadascú va actuar pel seu compte i Mas es va avançar i pactar el text a la Moncloa.
Gairebé nou anys més tard, la cambra baixa torna a acollir una sessió de transcendència històrica: per primer cop s’hi votarà una proposició de llei del Parlament per demanar el traspàs de la competència per organitzar un referèndum sobre la independència. La proposta va ser aprovada a Catalunya amb el suport de 87 diputats -els de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres díscols del PSC- i avui toparà amb el no taxatiu d’una aclaparadora majoria -86%- del Congrés. Malgrat que ja fa mesos que s’intueix el resultat, l’expectació de la cita recau, d’una banda, en els matisos i modulacions que pugui oferir la resposta de l’executiu de Mariano Rajoy i, de l’altra, en la capacitat dels tres emissaris del Parlament que hi intervindran -Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA)- per fer-se escoltar i estendre la mà per assolir una consulta pactada (o tolerada) i sense xoc institucional.
Prop de sis hores de debat
La jornada es preveu llarga -almenys sis hores- i la votació podria anar-se’n més enllà de les deu de la nit. El debat arrencarà a les quatre de la tarda amb la lectura d’un escrit registrat fa setmanes pel govern central en què rebutja cedir competències per convocar un referèndum “especulatiu” sobre el futur de Catalunya. Tot seguit serà el torn de Turull, Rovira i Herrera -cadascun disposarà de deu minuts-, però hi ha un imponderable que pot alterar-ho tot: Rajoy -o la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría- pot prendre la paraula en qualsevol moment.
Parli abans o després dels tres diputats del Parlament, és gairebé segur que Rajoy voldrà solemnitzar el seu posicionament abans que es pronunciïn els grups, començant pel socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. En el tram final, Turull, Rovira i Herrera tindran 15 minuts per replicar i s’obrirà un nou torn d’intervencions per a cada grup.
Jordi Turull fa una setmana que treballa en solitari el seu discurs. Només hi ha una persona, a banda del president de la Generalitat, Artur Mas -que ha fet aportacions al text i l’ha supervisat personalment-, i Jordi Pujol, que en conegui el contingut. Es tracta de la seva filla de 17 anys, que ja li ha donat el vistiplau. “L’he fet, l’he refet, l’he escurçat... Me l’havia de sentir meu”, sosté Turull, que va tancar la versió definitiva divendres. “M’obsessiona que qui està compromès amb el procés se senti identificat amb el discurs”, afegia ahir a l’ARA Bassas.
El president del grup parlamentari de CiU defensarà la legitimitat de la consulta i argumentarà que és qüestió de voluntat política, valent-se de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra la declaració de sobirania del Parlament. Al matí es reunirà amb Josep Antoni Duran i Lleida, cap de files de CiU a Madrid, per tractar les intervencions que es faran al torn de rèplica.
Els dirigents de CiU li han demanat que mantingui un to “agradable”. L’executiva de CDC d’ahir al matí va servir per tractar el debat, i Mas, segons fonts consultades, va insistir que el procés “tirarà endavant” a pesar del no de Madrid. “No s’hi val a badar”, va fer saber el president als seus companys de partit.
Durant la reunió, els dirigents convergents van posar damunt la taula una sèrie de xifres comparatives amb el cas escocès. “Cal recordar fins a quin punt el procés català té més legitimitat democràtica que l’escocès”, va defensar l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, que ahir va comparèixer després de l’executiva. Turull no pensa entrar en una escalada de retrets amb el PP i el PSOE pel que diguin avui o hagin dit els últims mesos. No hi haurà retrovisor.
També Marta Rovira s’ha preparat a consciència la seva intervenció. Fins a una desena d’esborranys ha hagut d’elaborar, al costat del seu equip de col·laboradors, abans d’assolir-ne la versió definitiva.
L’argumentari de la secretària general d’ERC pivotarà al voltant d’una idea força: votar és democràcia i escoltar la veu dels catalans no ha de fer por a ningú. Brandarà davant Rajoy, segons fonts republicanes, l’exemple del primer ministre britànic, David Cameron, i buscarà les contradiccions del rebuig espanyol a permetre que, en democràcia, s’utilitzin urnes -i no armes- per decidir el rumb polític de Catalunya. Hi afegirà un accent social, per vincular el procés sobiranista amb la voluntat de fer un país més just, on la dona tingui reconegut, per exemple, el dret a l’avortament. Rovira, que va arribar ahir al vespre a Madrid, es reunirà aquest matí amb els seus coreligionaris al Congrés. Oriol Junqueras, president del partit, seguirà el debat per televisió, probablement des del seu municipi, Sant Vicenç dels Horts.
Retorn d’Herrera al Congrés
Si d’una cosa presumeix Joan Herrera és d’haver convençut Esquerra Unida perquè avali la consulta, una fita que el situa en una posició de força si es compara amb el fet que el PSC no ha arrossegat el PSOE cap al dret a decidir. El líder d’ICV-EUiA exposarà els arguments amb què a parer seu es pot convèncer els ciutadans espanyols d’esquerres: apel·lacions al sentit comú i a la radicalitat democràtica.
Considera que el principal objectiu no és escoltar la negativa del govern espanyol, sinó “fer pedagogia” a la resta de l’Estat. I una de les raons que exposarà per defensar la legalitat d’un referèndum “consultiu” és l’última sentència del TC.
Tot i la solemnitat de la jornada, Herrera creu que no hi ha res d’“especial” i que s’emmarca dins de la “quotidianitat”. Amb sis anys de bagatge com a diputat a Madrid, afrontarà el debat amb la mateixa naturalitat que intervé al Parlament. De fet, ha aconsellat als seus companys (debutants) que si els escridassen mirin a l’infinit. El discurs l’ha anat coent des de fa dies entre el despatx i casa seva. Tenia l’esborrany a finals de la setmana passada, revisat per Dolors Camats i el seu equip. Ahir a la tarda, en el trajecte en AVE, hi va fer els últims retocs. Tots tres tenen a punt, doncs, els raonaments en defensa del 9-N. Poc podran fer, però, per evitar la primera gran escenificació del no del Congrés a la consulta.
 .......................


avui.cat

Clam a la voluntat política

La petició de referèndum passa pel Congrés, però no s'hi aturarà

Els tres diputats catalans insistiran que la Constitució no és l'obstacle i apel·laran a la democràcia

La consulta passa avui per Madrid, però no s'hi aturarà. L'anunciat rebuig del PP i el PSOE (incloent-hi els catorze diputats del PSC) a la transferència de la competència perquè Catalunya pugui convocar el referèndum no resta pes polític al debat del Congrés. Els tres diputats que defensaran aquesta tarda la proposició de llei orgànica del Parlament preveuen alertar que el no de Mariano Rajoy portarà el procés a un punt de no-retorn. I és que, a diferència del tan citat pla Ibarretxe, la cambra baixa no torpedinarà el full de ruta acordat entre el govern i els partits per a la convocatòria del 9-N. Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) van viatjar ahir a Madrid decidits a insistir a la cambra baixa que la consulta només és una qüestió de voluntat política. Hi ha marc jurídic per emparar-la. Els tres diputats, a més, pujaran al faristol amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania sota el braç. L'alt tribunal va admetre la constitucionalitat del dret a decidir sempre que no impliqui l'exercici de l'autodeterminació.
El president espanyol, Mariano Rajoy, va avançar que rebutjarà el “contracte d'adhesió” d'Artur Mas a la consulta. Previsiblement, jugarà la carta de culpabilitzar la unilateralitat catalana a l'hora de fixar la data i la pregunta de la consulta mentre torna a allargar la mà del diàleg, encara encallat en l'amabilitat dels emplaçaments públics. El president de la Generalitat s'absentarà en el Congrés per esquivar l'escarni de què va ser objecte el lehendakari Ibarretxe i per cedir el protagonisme al Parlament.
El procés català, polièdric: “No és un procés que té un nom i un cognom, sinó que té centenars de noms i cognoms, i nosaltres representem la transversalitat”, va remarcar Turull en declaracions a Catalunya Ràdio. Òmnium Cultural va demanar per carta el vot favorable a tots els diputats de la cambra baixa. Herrera subratllava que la sentència del TC és tota una “pista d'aterratge”. De fet, tot i que no dóna suport a la independència, IU votarà a favor de la iniciativa catalana perquè se celebri la consulta per raons democràtiques. Rovira preveia afegir-hi que Catalunya no es pot desenvolupar amb un estat “en contra”.
El debat al Congrés va monopolitzar els missatges de les executives d'ahir. L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, va instar els diputats del PSC a “votar democràcia” i a desmarcar-se del PSOE “per coherència” amb la defensa que enarboren d'una consulta legal i acordada. Lluny d'això, el secretari d'acció política del PSC, Antonio Balmón, va sentenciar que el debat d'avui “ja està escrit” i va fer una crida perquè els dos governs gestionin l'endemà.
ERC apel·larà avui a la “democràcia” perquè el govern espanyol accepti que Catalunya pugui celebrar la consulta, però, conscient que aquesta petició quedarà en no res, aspira a enviar un missatge a la ciutadania catalana i a la comunitat internacional: l'Estat ha dinamitat tots els ponts de diàleg i boicoteja el referèndum només per motius polítics. En vista d'aquesta situació, ERC manté que el PP aboca Catalunya a la “unilateralitat”, tot i que no és el desig ni del Parlament ni de les formacions polítiques.
Els partits pro consulta coincideixen que si Rajoy ofereix una tercera via a Catalunya, sigui o no en forma d'un nou acord de finançament, serà insuficient. CiU insisteix que la consulta és irrenunciable. Els d'Oriol Junqueras recorden: “Aquesta pantalla del videojoc ja l'hem superat.” ICV pressiona, també, perquè la votació se celebri tant sí com no, al marge del vet de Madrid. No hi ha marxa enrere, alerten. Avui alçaran la veu al Congrés

-------------------------


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada