04 de gener 2014

Votarem

vilaweb.cat

Vicent Partal

04.01.2014

Votarem


 
Aquest 2014 que ara comença els Països Catalans tenen una cita majúscula. El 9 de novembre els ciutadans d'això que encara és la comunitat autònoma espanyola de Catalunya votarem sobre la independència. A algun lector potser li farà estrany que ho diga d'una manera tan rotunda, però crec no equivocar-me. El govern de la Generalitat, gràcies a un amplíssim acord parlamentari, ha convocat el referèndum aquell dia. El pla, naturalment, és votar en el referèndum, però tothom és conscient que el govern espanyol farà mans i mànegues per impedir-ho. No obstant això, tenen un handicap: el president Mas pot convocar eleccions quan vulga. I per això tots assumim que el 9 de novembre votarem.

Votarem en un referèndum pactat amb Espanya, votarem potser en un referèndum unilateral o, com a últim remei, votarem en unes eleccions avançades que seran de fet un referèndum. El resultat, siga quin siga el format de vot, serà el mateix. Si guanyem els partidaris de la independència, el Parlament de Catalunya mirarà de negociar-la amb el parlament espanyol. Però si a l'altra banda ningú no respon o ens volen fer passar amb raons, la proclamació de la independència no s'esperarà. La proclamarem i, aleshores, el problema passarà a la comunitat internacional: Catalunya no serà mai més una simple comunitat autònoma d'Espanya.

Sé que des d'Euskal Herria seguiu amb un gran interès aquest procés. Amb un gran interès i mostrant-nos una solidaritat de la qual som molt conscients i que agraïm. Jo únicament us puc dir, per compensar-la, que això passarà, que ho farem, que aquest 2014 serà l'any que votarem. I que tant de bo la nostra feina --i ho dic amb tota la modèstia del món-- siga també una inspiració per al vostre poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada