“Propina pro vins catalans”, per reclamar vins catalans als restaurants
Catalunya té més de 12 DO que produeixen vi d’altíssima qualitat, quin sentit té que només consumim un 30% de vins catalans i la resta sigui de fora?
Consumir vins catalans té molts avantatges perquè contribuïm a l’economia local, a generar llocs de treball, a mantenir el territori endreçat, i perquè ajudem a reforçar una indústria que cada vegada té més reconeixement internacional i que porta associada altres activitats en territori com l’enotorusme, entre moltes altres, que fa del vi un producte estratègic pel país. Però a Catalunya encara queda molta feina per fer, cal reforçar el consum de vi català i reclamar la presència de més vins catalans als restaurants, en aquest sentit es va posar en marxa el passat juny la campanya “Propina pro vins catalans”, els seus impulsors són l’equip de La Guia de vins de Catalunya han ideat una forma senzilla per reivindicar la presència de vins catalans a les cartes dels nostres restaurants. Ara tenim més fàcil reivindicar un producte català de primer ordre.
La campanya va associada a un manifest en favor dels vins catalans que explica per què és estratègic aquest producte pel país
A Catalunya es produeixen vins d’altíssima qualitat que fa temps que gaudeixen d’un gran reconeixement a nivell internacional. Ja és hora que a casa també en descobrim l’excel·lència i canviem aquesta tendència.
A Catalunya es produeixen anualment més de 4.000 referències de vi elaborades amb varietats pròpies i foranes amb les que fer content a qualsevol consumidor. Amb una riquesa tan àmplia només el desconeixement pot fer que no trobem un bon vi català per a cada ocasió.
Si consumim vins de proximitat (fets i produïts a poca distància del seu punt de consum, al nostre entorn territorial més proper) realitzem un consum més sostenible i responsable que amb vins que ha calgut traslladar des de punts allunyats en mitjans de transport pesants.
Consumir vins catalans contribueix al manteniment del teixit empresarial local, suposa la creació de llocs de treball i genera riquesa. Consumir vins catalans ajuda a què el teixit econòmic del nostre entorn estigui viu.
A Catalunya posseïm més de 20 varietats de raïm autòctones amb les que s’ha treballat tradicionalment, a més d’un grapat considerable de varietats foranes. Garnatxa, xarel.lo, macabeu, samsó, picapoll, trepat… Un patrimoni divers que forma part de la nostra cultura i que és una impecable carta de presentació al món.
El paisatge de les zones vitivinícoles té un gran valor. Amb el consum de vins catalans donem un valor econòmic a aquest paisatge, promovem un turisme de qualitat i contribuïm a la viabilitat del món rural, tot respectant-ne el medi ambient.
Amb el consum de vins catalans contribuïm a potenciar la recerca i la innovació en
el sector de la vinya i el vi del nostre país, i ajudem a destinar nous recursos per a
la recuperació de vinyes antigues i varietats tradicionals que, sovint, estan en greu perill de desaparició
Si analitzem les despeses repercutides en el preu d’un vi veurem que, en una ampolla de vi feta prop de casa, cal destinar-hi menys diners en concepte de transport, intermediaris i distribució, i se’n poden destinar més a la seva elaboració. És per això que un vi català sovint serà de millor qualitat que un vi de fora amb un preu similar..
A qui se li acudiria anar a un restaurant de Bordeus i demanar-hi reiteradament un vi que no fos d’aquelles terres? Si a casa hi tenim més de 12 denominacions d’origen, quin sentit té que només es consumeixi un 30% de vins catalans i la resta sigui de fora?
Amb la col.laboració de tots podrem fer que els vins catalans siguin encara més protagonistes a les nostres taules i, de retruc, enriquir el país a tots nivells.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada